dissabte, 29 d’abril del 2017

Olive Kitteridge (Elizabeth Strout)

No teniu de vegades aquesta xicoteta revelació quan camineu pel carrer o esteu en un lloc concorregut de que totes les persones que us envolten tenen dins del seu cap un món tan gran com el vostre, unes experiències igualment intenses que les pròpies, unes relacions igual de complexes? Llegint Olive Kitteridge, d’Elizabeth Strout he tingut aquest pensament durant totes les pàgines de la novel·la. Aquesta lectura posa la lupa, el microscopi, en la vida de persones normals i corrents d’un poble xicotet, i en les relacions que es teixeixen entre ells al llarg de molts anys.

Olive Kitteridge té com a protagonista a una dona ja madura i jubilada que viu amb el seu marit en un poble on tot el món es coneix. És una dona robusta, dura, potser malhumorada, amb una vida normal. El llibre s’estructura en diferents capítols que conformen vàries històries centrades tant en Olive com en altres persones del poble: se’ns conten les seues intimitats, els seus secrets, la seua vida amorosa i familiar, etc. Sempre a través d’escenes quotidianes. Vull deixar clar que aquest llibre no és un conjunt de relats inconnexos, sinó que tots els capítols conformen una xarxa que va dibuixant a poc a poc el món diari d’un poble i va traçant des de diferents perspectives la figura d’Olive Kitteridge (de la que jo m'he enamorat).

Elizabeth Strout ha creat una sèrie de vides completament autèntiques connectades a la gran figura de la dona protagonista, un personatge que pareix que travesse les línies del text, de com és de real. A través d’aquestes xicotetes trames, l’autora ens parla de la vida tal com és, amb les seues frustracions diàries, les grans pèrdues, la mort, però també de l’estima, de la passió i de l’amor familiar. Com en la vida, a la novel·la hi ha moments de dolor insofrible.

Olive Kitterdige m’ha encantat, i si no acaba en la llista de les meues millors lectures de l’any (i ben amunt del rànquing) és que encara han de vindre moltes sorpreses agradables. Us el recomane moltíssim, ja que us veureu reflectits en els personatges, en les seues preocupacions, en els seus defectes i en les seues virtuts. És un espill on mirar-nos a nosaltres mateixos i a la gent que ens envolta. Olive Kitteridge és un gran exercici d’alteritat i una novel·la preciosa.
"Ai, la mà de coses que els joves no sabien. No sabien que els cossos boteruts, envellits i arrugats tenien les mateixes necessitats que els seus cossos joves i ferms, que l'amor no s'havia de refusar a la babalà com si fos un pastisset col·locat en un plat entre tants altres que algun cambrer t'aniria oferint una i altra vegada."


Llig-lo si... vols emocionar-te amb la quotidianitat 
Fuig si... t'abelleix distreure't de la vida real

8 comentaris

  1. Jo també me l’acabe de llegir i m’ha agradat, no conta grans històries, “només” la vida quotidiana dels habitants d’un poble costaner. És molt entretingut i es llig molt bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicent! Es llig súper bé, perquè al ser relats/capítols curtets es fa molt lleuger. A més, almenys jo sempre estava esperant a veure com ixia Olive en cada una de les històries.

      Elimina
  2. Per a mi el llibre ha anat intensificant les seves emocions conforme avançava i he anat cada volta més identificant-me més amb els seus protagonistes
    i no sabia res de l'autora.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els personatges són gent com nosaltres, amb una vida normal i amb xicotets moments de més intensitat (infidelitats, morts, fills...) Són totalment identificables.

      Elimina
  3. Hola Laia,

    Llegint la teva ressenya, m'ha fet pensar en "Winesburg, Ohio" del Sherwood Anderson. No sé si l'has llegit.

    Sílvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sílvia,
      No he llegit "Winesburg, Ohio", me'l recomanes? Ara mire de què va!
      Gràcies per comentar :D

      Elimina
  4. Molt molt molt molt pendent, i més ara que he llegit aquesta fantàstica ressenya!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te la recomane moooltíssim! M'ha encantat i ja veuràs com et fascina el personatge d'Olive!

      Elimina

© Lucky Buke - Ressenyes de llibres
Maira Gall